Jdi na obsah Jdi na menu

FM Bezdrátový mikrofon(štěnice)

30. 1. 2011

 

Schéma zapojení:
 

Obrazek

 








Zařadit na stránky věnované elektronice jednoduchou štěnici je již tradice a patří to ke koloritu těchto stránek. Zde je můj příspěvek k této problematice. Je to spíš bezdrátový mikrofon než štěnice, pro štěnici by bylo dobré signál z mikrofonu zesílit, aby byl slyšet i vzdálenější hovor. Vysílač pracuje v pásmu FM CCIR (87 až 108 MHz), přeladit jej na jiný kmitočet by asi neměl být problém. Dosah je jen několik metrů, kromě malého výkonu vysílače to má na svědomí i zahlcení pásma silnými rozhlasovými stanicemi (alespoň v Praze)

Předzesilovač je postaven na desce podle obr. 3, rozmístění součástek je na obr. 4. Cívka u prototypu měla 6 závitů lakovaným drátem o průměru 0,8 mm, navinutých samonosně na trnu (použil jsem dřík vrtáku) o průměru 5 mm. Drátu potřebujete 11,5 cm. S uvedenými součástkami je oscilátor naladěn na dolní konec pásma, přibližně 90 MHz. Pro horní konec pásma navineme jen 5 závitů. Oscilátor ladíme roztahováním a stlačováním závitů cívky.

Jiným typ mikrofonu může procházet větší nebo menší proud. Změřte si proto napětí na R1. Odpor R1 zmenšete, bude-li na něm napětí větší než 1,5 V. Bude-li změřené napětí menší než 1 V, je třeba odpor rezistoru R1 zvětšit.

Vysílač je navržen pro napájení napětím 3 V. Odběr proudu je asi 3 mA. Můžete také použít 2 nebo 3 články NiCd - 2,4 nebo 3,6 V. Při napájení ze síťového zdroje se ve vysílaném signálu objevil brum. Pro jeho potlačení postačilo připojit kondenzátor 10 µF na napájení přímo u desky. Při napájení z baterií byl signál bez brumu.

Jako anténa slouží 20 cm dlouhý kus drátu. Je-li třeba připojit delší anténu, bude třeba ji oddělit kondenzátorem s kapacitou několik pF.

  Pohled te strany spojů a ze strany součástek:

 

ObrazekObrazek




















Poznámka: 

K zapojení štěnice bych doporučil přidat paralelně ke zdroji kondenzátor asi 100 pF pro zajištění malého vnitřního odporu zdroje na pracovním kmitočtu oscilátoru. Zlepší se výkon a hlavně stabilita oscilátoru. Ze zkušenosti vím, že některé oscilátory se bez tohoto kondenzátoru vůbec nerozběhnou.

Rozpiska součástek:

 

 

R1

 

4,7 kOhm

 

R2

 

330 Ohm

 

C1

 

1,5 nF, keramic.

 

C2

 

33 pF, keramic.

 

C3

 

47 pF, keramic.

 

T1

 

BF324

 

Mic

 

elektretový mikrofon MCE100

 

L

 

6 z. CuL průměr 0,8 mm navinuto samonosně na trnu 5 mm

 

Deska s plošnými spoji

 

bcs10

 

Zařízení není v ČR povoleno. Neberu žádnou zodpovědnost za případné škody!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář