Jdi na obsah Jdi na menu

Beamboti 2/5

31. 1. 2011

MOJI BEAMBOTI 2/2
 
26. Větroň - Napájen sílou větru.
Jediné vozítko, které nepracuje s elektrickým proudem. Vrtule, která je položena nejvýše zachycuje energii proudění vzduchu z jakékoliv strany a převody se tato energie dostává až na pohon kol. Zajímavé je, že vozítko dokáže jet přímo proti větru. Nejdřív jsem chtěl udělat takové vozítko s dynamem, motorkem a elektronikou, ale účinnost by pak byla minimální. Přímým převodem je účinnost téměř 100%.
Vozítko je bez elektroniky.
Větroň
Větroň převod
27. Kartáček - Napájen baterií.
Tento robůtek je napájen malou knoflíkovou baterií AG13. Energie z baterie je použita přímo pro napájení vibračního motůrku z mobilu. Kartáček poskakuje po štětinkách a tím se pohybuje. Dva drátky, které trčí zezadu kartáčku slouží k určení rychlosti a smeru pohybu kartáčku, bez nich by se kartáček převracel.
Vozítko je bez elektroniky.
Kartáček
28. Magvoz - Napájen dálkově, magnetickou energií.
Do tohoto vozítka se přenáší energie vzduchem. Na hřídelce vozítka je umístěn malý neodymový magnet, jež se natáčí podle velkého neodymového magnetu, který je ve vysílači energie. Vysílač energie je poháněn ručně - točením. Jedna otáčka na vysílači znamená jedno otočení kol. Se silnými neodymovými magnety, které jsou u tohoto vozítka použity, funguje na vzdálenost 5-10cm od vysílače. Vlevo vidíte vysílač energie a vpravo vozítko.
Vozítko je bez elektroniky.
Magvoz
29. SIOGENIS 2 - Napájen solárními články.
Druhá verze vozítka SIOGENIS. Dokáže jet a sluncem a vyhýbat se překážkám, které hází stín. Pohybuje se celkem solidně i při slabším osvětlení a to především kvůli osazení amorfními solárními články z kalkulaček. Solarní články s kalkulaček mají větší vnitřní odpor, takže při přímém světle vyrobí v poměru s mono nebo polykrystalickými články málo energie, pro vozítko to ovšem bohatě stačí, naopak při slabém osvětlení drží své napětí. Kolečka jsem sehnal od Josefa Vandělíka (viz odkaz dole). Motorky jsou vibrační motorky z telefonu s upilovaným závažíčkem.Směrem ke zdroji světla se pohybuje po půlkruzích.
Zapojení: Chodič s 555
SIOGENIS 2
V porovnání s dlaní:
SIOGENIS 2
SIOGENIS 2
30. Smallest 2 - Napájen solárními články.
Další verze vozítka Smallest. Tuto verzi jsem chtěl udělat co nejmenší a překonat tím i Josefa Vandělíka, jak jsem se sám přesvědčil, není to tak snadné, jak jsem předpokládal. Josef se stále zdokonaluje a myslím, že nyní vyrábí nejmenší BEAMboty, které kdy spatřil svět. Podvozek má rozměry: 22x12x11 mm a celé vozítko i se solárním článkem: 27x13x14mm. Vozítko je napájeno dvěma solárními články zapojenými do série o celkové ploše 3,5cm2. Motor má průměr 4mm. Vozítko jede plynule při přímém slunečním svitu. Poděkování patří Josefu Vandělíkovi za poskytnutí unikátního miniaturního šnekového převodu a mini motorku.
Vozítko je bez elektroniky.
Smallest 2
Spodní strana, je vidět šnekový převod:
zespoda